NBS: Novela zákona o bankách nie je diskriminačná, chráni spotrebiteľa

25.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Vládny návrh novely zákona o bankách, ktorý zakazuje pobočkám zahraničných bánk poskytovať osobitné hypotekárne úvery, nepovažuje Národná banka Slovenska (NBS) za diskriminačný.
Centrálna banka takto reagovala na kritické vyjadrenia Slovenskej bankovej asociácie (SBA) po tom, ako návrh minulý týždeň v stredu (20.2.) schválil parlament.
Podľa názoru asociácie zastupujúcej komerčné banky pôsobiace v SR je novela, o ktorej konečnej podobe bude ešte rozhodovať parlament, diskriminačná, pretože sa príslušný zákaz uplatňuje len na pobočky zahraničných bánk. Navrhovaná zmena je podľa SBA zároveň tým, že obmedzuje konkurenciu na trhu, namierená aj proti spotrebiteľovi.
NBS ako spoluautor novely však upozorňuje, že osobitné hypotekárne úvery dnes na Slovensku neposkytuje žiadna pobočka zahraničnej banky, keďže už v súčasnosti je to spojené s určitými obmedzeniami. "Na trhu bývania môže konkurovať inými úvermi na bývanie, pričom osobitné hypotekárne úvery dnes tvoria len 30 % úverov na bývanie," konštatuje centrálna banka v stanovisku, ktoré TASR poskytla vedúca tlačového a edičného oddelenia NBS Jana Kováčová.
Upozorňuje tiež, že ak by licenciu na vykonávanie hypotekárnych obchodov získala pobočka zahraničnej banky, viaceré oblasti týchto obchodov by mohli byť vykonávané podľa zahraničného právneho poriadku a dlžníci či majitelia hypotekárnych záložných listov by tak nemali rovnaké práva v porovnaní s klientmi slovenských bánk. "Udelenie hypotekárnej licencie pobočke zahraničnej banky by preto nieslo riziko narušenia jednotných pravidiel v oblasti slovenského hypotekárneho bankovníctva," varuje NBS.
Na rozdiel od domácich bánk a dcérskych spoločností zahraničných bánk pobočky nemusia na Slovensku investovať žiadny vlastný kapitál. Takýto model, bez potreby investovania kapitálu a zároveň využívania možnosti získať pre klienta pobočky prostriedky na podporu hypoték zo slovenského štátneho rozpočtu, považuje NBS za nevyvážený a deformujúci konkurenčné prostredie.
Centrálna banka preto trvá na tom, že navrhovaná novela je v záujme zabezpečenia a zachovania ochrany spotrebiteľa. "Ak by takáto zmena nebola prijatá, pre klienta by mohli nastať výrazné komplikácie, a to najmä pri uzatváraní zmlúv a vymáhaní nárokov zo zmlúv. Upozorňujeme tiež na riziko, že zmluvy nemusia byť uzavreté podľa slovenského práva a vymáhateľné na Slovensku," dodáva NBS vo svojom stanovisku.
 

Vyberte región